Gepost op: 11 mei 2020

Wat we veel doen in deze tijd is piekeren. Over hoe het nou verder moet. Hoe we het gaan redden thuis of op het werk. De angst om zelf ziek te worden of dat degenen die je liefhebt ziek worden. Wat je het beste kunt doen om gezond te blijven? Wat zijn verstandige keuzes? Hoe ga je om met dilemma’s die op je pad komen nu? Ga je het financieel wel redden? Kortom genoeg stof tot nadenken en piekeren.

En helpt dat piekeren nou? Waarschijnlijk niet. Vaak draaien we in gedachten in kringetjes rond of zien we allerlei beren op de weg of bedenken het het worst-case-scenario. Waar we ook goed in zijn is piekeren over dingen waar we op dit moment niets mee kunnen. Dingen waar we geen controle over hebben. Wat dit oplevert is extra stress, somberheid, verdriet en misschien ook wel uitvallen naar mensen in je omgeving. Kortom het brengt je alleen dat je dieper in de put zakt en erger nog in deze tijd ook je weerstand nog vermindert doordat er veel energie verloren gaat, je mogelijk ook slecht slaapt en je veel spanning ervaart.

Piekeren doe je vaak over dingen die nog gaan komen of die al geweest zijn en je liever anders had gedaan. Hoe stop je dit nou? Actief proberen niet meer aan de thema’s van het piekeren te denken maakt het alleen maar erger. Wat helpt is zo min mogelijk aandacht te besteden aan de piekergedachten, te accepteren dat ze er zijn en dat je er nu niets mee kan/hoeft. Ze dus niet wegstoppen maar denken ok het is logisch dat ik daaraan denk of me daar nu zorgen over maak, dat mag en is ok en dan weer je aandacht brengen naar het hier en het nu.

Dit is gemakkelijker gezegd dat gedaan. Dit vraagt oefening. Rustig blijven onder spannende/stressvolle gedachten kun je leren door bv aandachtsoefeningen te doen. Het is belangrijk een oefening te vinden die bij je past. Kijk eens op de VGZ Mindfulness coach app. Deze is gratis te downloaden. 

Ik denk graag met je mee om een voor jou passende manier te vinden om het piekeren te stoppen/verminderen. Bel of mail gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *